de kracht van de KAART – Leerkrachten

Deze training (die ik mag geven als licentie-trainer van Janet Schmidt) komt beschikbaar vanaf 1 januari 2023.

“Aan de hand van de KAART en praktijkvoorbeelden mét de kaart leer je de KAART in te zetten in jouw GROEP. We kijken samen naar hoe kind(eren) met de KAART(soms verbeeld door materialen als poppetjes, stenen, veren) kunnen bewegen in situaties op school, thuis, met vrienden en vriendinnen.


Tijdens deze training kijken we naar hoe kinderen omgaan met dat wat ze tegen komen in de klas, in het leven en hoe zij zich kunnen uiten d.m.v. de KAART. Je leert deze toegankelijke tool in te zetten als effectieve interventie ondersteunend in groepvorming en persoonlijke ontwikkeling van kinderen.
Situaties die je vaak veel tijd kosten om ze na te bespreken, worden vlotter (en toch zorgvuldig) in KAART gebracht. Je bent sneller bij de kern. Het kind wordt ondersteund bij het vertellen van zijn/haar verhaal over het gebeurde. Voelt zich begrepen, doordat wat op de KAART staat, het beeld, zoveel meer helder is dan alleen de woorden die gesproken worden.


In deze training staat de reis door het innerlijk landschap of zoals een kind eens zei ‘mijn binnenland’ centraal. De soms nog verborgen gevoelens, gedachten, wensen van  kind, worden door de KAART als het ware wakker geroepen. En wat dan geraakt wordt, kan naar buiten gebracht worden.
Door het ‘spelen’ met en op de KAART wordt zichtbaar wat er leeft zowel bij individuele kinderen als in de groep.

Je zult ontdekken

  • hoe het komt dat de KAART zo toegankelijk werkt
  • hoe je nog ‘gemakkelijker’ de veilige bedding in je groep  kunt creëren
  • hoe je de KAART met materialen en methodieken kunt combineren
  • hoe je elk thema op de KAART bespreekbaar maakt

Uiteraard is er tijd voor het stellen van specifieke vragen en voor het samen oefenen met meegebrachte voorbeelden uit jouw groep.”

tekst: ©Janet Schmidt

Als extra geef ik je ook een aantal persoonlijke tips en ideeën om met kleuters met de KAART te werken. Deze tips krijg je uitgewerkt in een mini E-boek.