Teamtraining … mijn schatkist

Je bent leerkracht en je praat regelmatig met kinderen. Natuurlijk doe je dat! Je kent de begrippen NIVEA, OEN en ANNA en je bent oprecht nieuwsgierig naar wat een kind voelt en beweegt. Gesprekken met kinderen zijn fantastisch en daarom heb ik deze “mijn schatkist – training voor leerkrachten en schoolteams” bedacht. In deze training die ongeveer anderhalf uur van jullie tijd vraagt (het kan dus in een teamvergadering) krijg je van mij een verdieping dmv het werken met materialen en dan gericht op het thema “schatkist”.

Waarom die schatkist?

Ik koos voor dit thema omdat iedereen een schatkist heeft! In jouw symbolische schatkist zit alles wat goed voelt en waarom jij jij bent. Denk bijvoorbeeld aan mooie karaktereigenschappen en talenten en denk ook aan kennis en vaardigheden. Denk aan dingen die je hebt meegemaakt en denk aan vrienden en familie. In de schatkist zitten ook hulpbronnen die jij kunt inzetten als iets even wat moeilijker gaat. Je schatkist heb je altijd bij je en dat is dus het mooie … hierdoor kun je altijd uit je schatkist putten en er nieuwe dingen in stoppen. Je kunt naar je schatkist uit het verleden kijken, naar die in het heden en naar je schatkist in de toekomst. Dat maakt dat het thema schatkist echt heel mooi samen gaat met alles wat jij als leerkracht met jouw kinderen doet.

Wat gaan we doen?

Tijdens de “mijn schatkist – training voor leerkrachten en schoolteams” gaan we heel praktisch aan de slag met onze eigen schatkist en de schatkist van de school. Eerst vertel ik je zoals hierboven over de symbolische schatkist. Wat betekent deze metafoor in de training en hoe kun je de schatkist gebruiken in je klas. Vervolgens laat ik je de materialen zien die ik meebreng. Ik vertel er in het kort iets over en laat jullie een oefening doen. Daarna gaan we aan het werk met de materialen. Het is de bedoeling dat je een gevoel krijgt bij hoe je materialen inzet bij gesprekken met kinderen en welke waarde dit kan hebben in de verbinding. Dit spelen met de materialen doen we met elkaar. Dit kan ervoor zorgen dat jullie elkaar als collega’s ook nog wat beter leren kennen en dat is ook een mooie bijkomstigheid van deze mini-training die tegelijk ook een teambuildings-activiteit is.

Hoe lang duurt deze training?

De training duurt minimaal anderhalf uur. In dit geval kan het bijvoorbeeld ook in plaats van een teamvergadering of als onderdeel van een studiedag. Wil je de training uitbreiden met een creatieve verwerking dan kan dat ook. In dat geval reken ik op een dagdeel (ochtend of middag).

 En na de training?

Na onze bijeenkomst laat ik 1 schatkist achter bij jullie op school. Wil je er meer, voor iedere bouw of klas eentje bijvoorbeeld, dan bestel je deze gelijk erbij of ik stuur ze na. 

En de kinderen dan?

Jullie leerlingen gaan natuurlijk gelijk merken dat je een verdieping aanbrengt in de gesprekken / gesprekjes die je met hen hebt. Hoe fijn is dat! En … ik laat een lesbrief achter waarmee je ook met jullie leerlingen aan het thema schatkist kunt werken.